Utvinning av olja och mineraler kan utnyttjas som effektiva ekonomiska smörjmedel till väpnade konflikter. Framför allt fyra mineraler har varit avgörande för att finansiera en av världens mest långdragna och blodiga konflikter; en konflikt mellan olika beväpnade grupper som fortfarande pågår i nordöstra Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa). FN har därför tilldelat dessa mineraler: tenn, tantal, volfram och guld en speciell status som ”konfliktmineraler”. De fyra mineralerna ingår i elektroniska komponenter och behövs för tillverkning av mobiltelefoner, datorer och fordon. Många experter menar att fler mineraler bör klassas som konfliktmineraler eftersom väpnade grupper i olika delar av världen finansierar sin verksamhet genom just gruvdrift.

Några exempel

 • Svenska åklagare bedriver en brottsutredning mot företaget Lundin Petroleum där styrelseordföranden och VD:n misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sydsudan. Brotten ska ha begåtts under det brutala inbördeskriget när företaget letade efter olja i landet. Närvaron av internationella oljebolag ökade den strategiska betydelsen av oljefälten och bidrog till att tusentals människor dödades och tiotusentals tvingades fly. Lundin Petroleum anser själva att de verkade för fred i landet.
 • I Mexiko finansieras karteller i allt högre grad av informell brytning av guld. Kartellerna utför våldsamma och systematiska utpressningar av lokalbefolkningen, samt står bakom trafficking och sexuellt våld.
 • Talibangrupper och lokala miliser tjänar uppskattningsvis 50 miljoner dollar per år genom att kontrollera gruvor i Afghanistan (bland annat lapis lazuli, som används i smycken). Landet är rikt på mineraler och ädelstenar och en stor del av den småskaliga gruvdriften sker illegalt.  
 • Illegal skogsavverkning sker ofta i områden där det pågår en väpnad konflikt, såsom på gränsen mellan Laos och Kambodja. Intäkterna från avverkningen är kopplade till vapenhandeln i området.
 • Konfliktmineraler finansierar väpnade konflikter i Kongo-Kinshasa

  Den pågående konflikten i nordöstra Kongo-Kinshasa klassas som en av de mest brutala humanitära kriserna i modern tid, och den har delvis finansierats genom utvinning av de fyra konfliktmineralerna. Beväpnade miliser strider om kontrollen över gruvor för att kunna finansiera sin verksamhet och inta nya områden. Civilbefolkningen drabbas svårt av konflikten och de stridande grupperna har under många år använt sexuellt våld som en strategi för att befästa sin kontroll. I juni 2019 rapporterade FN att våldet i de nordöstra delarna av landet har lett till att 300 000 människor flytt från sina hem. De flyr från upprepade brutala attacker där bybor utsätts för kidnappningar, lemlästningar och våldtäkter.

  Människorättsorganisationer vittnar också om att miliserna utför räder mot byar där de bränner hus och stjäl de mineraler som gruvarbetare samlat. I nordöstra Kongo produceras även stora mängder kobolt. På grund av de inkomster som mineralen inbringar till stridande krigsherrar är det möjligt att även kobolt kommer att klassas som konfliktmineral.

  Arbetare i småskaliga gruvor i södra Kivu i Kongo-Kinshasa. Denna typ av gruvor utsätts ofta för attacker från beväpnade grupper som stjäl mineralerna som bryts. Foto: Jeppe Schilder.